A pálinkáról
A pálinka igazi hungarikum, mely egyszerre jelképezi évszázadok hagyományát és tapasztalatát, valamint a modern kori ízlés és technológia fejlődése révén előálló magas szintű fogyasztói követelményeket. Hála a napjainkban is zajló „pálinkaforradalomnak", ez az ital ma már nem azonos azokkal a rossz ízű, szúrós szagú, ki tudja, miből készült pancsolmányokkal, melyek még nem is olyan régen szinte kizárólagosak voltak.
A pálinka fogalmát a 2008. évi LXXIII. törvény definiálja - ez alapján csak a Magyarországon megtermelt gyümölcsből és szőlőtörkölyből, egyéb színező, ízesítő, vagy édesítőanyag hozzáadása nélkül, Magyarországon készült, minimum 37,5 alkoholfokú párlat nevezhető pálinkának. Vagyis minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka – utóbbi cím elnyeréséhez az előzőekben említett szigorú feltételeket kell teljesítenie a nedűnek. Egyszerűen fogalmazva: a pálinkának Magyarországon termett gyümölcsből, Magyarországon kell készülnie – s ez utóbbiba nem csak a lepárlás folyamata, de a feldolgozás teljes vertikuma, így a cefrézés és a palackozás is beleértendő. Épp ezért nem nevezhető pálinkának a narancs-, vagy éppen banán párlat – hiszen ezek a gyümölcsök nem Magyarországon termettek, hiába történt itt a cefrézés, lepárlás, palackozás folyamata. S hasonlóképp: hiába termett Magyarországon a gyümölcs, ha lepárlására már egy másik országban kerül sor, szintén nem hozható pálinka néven forgalomba.
Fontos tudni, hogy a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon jelenleg háztartásonként évente legfeljebb 50 liter 86 fokos (vagy 86 liter 50 fokos) pálinka főzethető adómentesen. Az ezt meghaladó mennyiség után a jövedéki törvény szerint adót kell fizetni.
A pálinka elnevezés uniós védelmet élvez. Ehhez kapcsolódóan terjedt el az az anekdota, hogy az anno, a pálinka szó használatáért küzdő magyar diplomácia a román nyelv értelmező szótárát is felhasználva ért el győzelmet Brüsszelben, abban ugyanis ez áll: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszes ital." Ezzel a mondattal, az anekdota szerint, a kérdés el is dőlt, és csak Magyarország használhatja a pálinka kifejezést. (Valamint kivételként még négy osztrák tartomány – ők azonban kizárólag csak kajszibarackból készített párlat esetén.)